Povećanje stupnja sigurnosti kod Osnovne škole Belvedere

 U sklopu radova po prioritetima mjesnog odbora Brašćine-Pulac za 2021. godinu, u organizaciji Rijeka prometa upravo je dovršen prometni zahvat „Povećanje stupnja sigurnosti kod Osnovne škole Belvedere" na Kozali. Radove u ukupnoj vrijednosti od 127.800,00 kn s PDV-om  izvela je tvrtka Kvarner graditeljstvo.

U Ulici Kozala kod OŠ Belvedere (kbr. 41) još je ranije obilježen pješački prijelaz uz kojega su ugrađeni LED markeri. Predmetni pješački prijelaz bio je zadovoljavajuće horizontalno i vertikalno obilježen. Sa istočne strane pješačkog prijelaza izvedeno je 5, a sa zapadne strane pješačkog prijelaza 2 para vibracijskih traka. Na predmetnoj dionici, brzina vožnje je ograničena prometnim znakom na 40 km/h.

Međutim, u suradnji sa MO Brašćine-Pulac utvrđeno je da usprkos postavljenoj signalizaciji većina vozača u zoni škole vozi neprilagođenom, prevelikom brzinom. Iz navedenog razloga potrebno je bilo osmisliti i provesti dodatne zahvate i mjere povećanja sigurnosti prometa na predmetnom dijelu Ulice Kozala.  Nakon dugih konzultacija sa Odjelom gradske uprave za komunalni sustav i MO Brašćine-Pulac, u zoni pješačkog prijelaza poduzeti su sljedeći zahvati i mjere povećanja stupnja sigurnosti prometa:

1) izgradnja cestovnih otoka (za razdvajanje prometnih tokova) u sredini kolnika s obje strane pješačkog prijelaza

2) ličenje rubnjaka koji će se ugraditi oko cestovnih otoka - naizmjeničnim poljima crveno-bijele boje

3) obilježavanje polja za usmjeravanje prometa ispred cestovnih otoka za razdvajanje prometnih tokova

4) proširenje južnog nogostupa (zapadno od pješačkog prijelaza)

5) izvedba postojećeg pješačkog prijelaza u hladnoj plastici

6) izvedba površine od termoplastičnog materijala s obje strane pješačkog prijelaza (u smjeru vožnje)

7) ličenje postojećih zaštitnih stupića i cestovnih betonskih rubnjaka u zoni pješačkog prijelaza naizmjeničnim poljima crveno-bijele boje

8) postavljanje zaštitnih dvorednih ograda za pješake na oba nogostupa

9) izmjena i dopuna horizontalne i vertikalne signalizacije

10) dodatno osvjetljenje predmetnog pješačkog prijelaza iz oba smjera kretanja.

 

Osim izgradnje centralnog cestovnog otoka u sredini prometnice te proširenja nogostupa, postavljeno je dodatno osvjetljenje; na kolniku blizu pješačkog prijelaza su nanesena nahrapavljena polja crvene boje; uz rub nogostupa postavljena je zaštitna ograda za usmjeravanje pješaka prema pješačkom prijelazu, a rubnjaci su obojeni naizmjeničnim poljima crvene i bijele boje. Još za vrijeme izvođenja radova uočeno je da velika većina vozača, nailaskom na novu signalizaciju, odmah smanjuje brzinu i usporava prilikom prolaska kroz zonu pješačkog prijelaza, čime se potvrdila opravdanost samog zahvata.

 

Vjerujemo da će radovi, koji su dovršeni prije početka nove školske godine, bitno pridonijeti povećanju stupnja sigurnosti pješaka, a osobito školske djece koja u velikom broju do škole dolazi preko pješačkog prijelaza ispred škole. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se