Na tri pješačke semaforske lanterne u središtu Rijeke, postavljene nove maske sa ženskim figurama

Rijeka je, kao prvi grad u Hrvatskoj, postavila prvi semafor sa ženskim likom 2019. godine kod riječke Palače Modello na inicijativu Udruge SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava koju je prihvatio i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

 

Danas, uoči Međunarodnog dana žena, nove maske sa ženskim figurama dobili su semafori na pješačkim prijelazima preko Ulice Riva kod Trga 111. brigade HV, na raskrižju ulica  Henckeova – Riva - Riva boduli - Ivana Zajca-zapad, te na raskrižju ulica Henckeova – Riva - Riva boduli - Ivana Zajca-istok.

 

Današnjim postavljanjem novih maski na pješačke semaforske lanterne Rijeka ukupno ima 6 „ženskih" semafora, za čiju se pripremu i postavljenje pobrinuo Rijeka promet.

 

Ideja o semaforima sa ženskim, umjesto isključivo s muškim likom, nastala je po uzoru na ovu pozitivnu praksu u drugim europskim gradovima.

 

Postavljanjem ženskih semafora nastoje se smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju spolne stereotipe i promovirati jednakost, za koju je Rijeka uvijek bila otvoren grad.

 

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se