Kategorizacija cesta

Sukladno odredbama važećeg Zakona o cestama  (NN 84N11NN 22N13NN 54N13NN 148N13NN 92N14), prometnice u Gradu Rijeci razvrstane su u tri kategorije: autoceste, državne ceste i nerazvrstane ceste.

 

Autoceste na području Rijeke obuhvaćaju dva glavna cestovna pravca: A6 (od čvora Orehovica prema čvoru Čavle) i A7 (između čvorova Sv. Kuzam i Diračje) koji je na širem riječkom području ustrojen kao zona van sustava naplate pod nazivom Riječka obilaznica. Upravljanje i održavanje autocesta na području Rijeke u nadležnosti je tvrtke HAC-ONC d.o.o.

 

Državne ceste obuhvaćaju najvažnije i najprometnije cestovne pravce unutar gradskog područja, a kategoriziraju se oznakama (u gradu Rijeci postoje četiri pravca državnih cesta: D3, D8, D304, D403 i D404). Upravljanje i održavanje državnih cesta u gradu Rijeci u nadležnosti je Hrvatskih cesta d.o.o. – Ispostava Rijeka (Nikole Tesle 9NIX).

 

Nerazvrstane ceste obuhvaćaju sve preostale gradske prometnice namijenjene javnom prometu vozila, a njihova kategorizacija vrši se prema ulicama. Nerazvrstanim cestama upravlja Grad Rijeka, a njihovo održavanje Odlukom o prometu Grada Rijeke povjereno je Rijekaprometu d.d.  Sukladno odredbama Zakona o cestama ("Narodne novine", broj 84N11) i Odluke o cestama na području velikih gradova koje prestaju biti razvrstane u javne ceste ("Narodne novine" broj 44N12) početkom 2013. godine Grad Rijeka preuzeo je od Županijske uprave za ceste Primorsko-goranske županije na upravljanje i održavanje sve županijske i lokalne ceste na području grada Rijeke (ukupno 64,18 km).

U sklopu svoje djelatnosti Rijeka promet vrši građevinsko održavanje kolnika, nogostupa (uključujući i nogostupe uz državne ceste), stubišta i ostalih javno-prometnih površina, prometnih objekata, opreme te vertikalne i horizontalne signalizacije.

Temeljem ugovora Grad Rijeka-Hrvatske ceste, Rijeka promet je zadužen i za nadzor i regulaciju prometa (putem Gradskog prometnog centra) te za održavanje svjetlosne prometne signalizacije na državnim i nerazvrstanim cestama.  

 

Kategorizacija cesta - grafički prikaz

 

Popis DRŽAVNIH CESTA

 

Popis NERAZVRSTANIH CESTA

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se