Obavijest o obvezi izdavanja elektroničkih računa od 01. srpnja 2019. godine

Sukladno Zakonu o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi (Narodne novine broj 94/18) javni i sektorski naručitelji kao obveznici javne nabave od 1. srpnja 2019. godine obvezni su zaprimati i obrađivati te izvršiti plaćanje elektroničkih računa sukladno europskoj normi.
Odredbe predmetnog Zakona primjenjuju se na sve račune koji su izdani na temelju ugovora o javnoj nabavi ili okvirnih sporazuma sklopljenih sukladno Zakonu o javnoj nabavi te obuhvaća i račune koji su izdani temeljem narudžbenice koja ima sva bitna svojstva ugovora. 
 
Elektronički račun je sukladno odredbama ovog Zakona račun koji je izdan, poslan i zaprimljen u strukturiranom elektroničkom obliku, a koji omogućuje njegovu automatsku i elektroničku obradu. Prema europskoj normi format datoteke u kojoj se izdaje elektronički računi je XML.
 
Usluge zaprimanja i slanja elektroničkih računa pružaju informacijski posrednici. Kao informacijski posrednici na tržištu mogu djelovati Financijska agencija (FINA) i privatni informacijski posrednici koji su povezani na centralnu platformu Fine i usklađeni s europskom normom.
Izdavatelji ili njihovi informacijski posrednici dužni su poslati elektronički račun putem centralne platforme Fine koja je Zakonom određena kao centralni informacijski posrednik te obavlja elektroničku razmjenu računa između izdavatelja i naručitelja u skladu s europskom normom. 
 
Slijedom navedenog, obavještavamo poslovne partnere da od 01. srpnja 2019. godine, uvažavajući gornje odredbe, možemo zaprimati isključivo elektroničke račune usklađene sa europskom normom i dostavljene putem centralne platforme za razmjenu elektroničkih računa Financijske agencije (FINA).

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se